زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

حوزه علمیه بناب





بُناب یکی از شهرهای جنوبی استان آذربایجان شرقی است. پیشینهٔ آثار تاریخی کشف‌ شده در آن به سده‌های هشتم و نهم هجری می‌رسد و نشانگر رونق و آبادانی بناب در عصر صفویان و بعد از ورود اسلام می‌باشد.
در طول تاریخ غالباً بعد از ورود اسلام به هر شهری غالبا شاهد تاسیس حوزه علمیه در آن شهر می‌باشیم. تاریخچه پیدایش حوزه علمیه به اواخر قرن دوازده می‌رسد و بعد از انقلاب اسلامی حوزه بناب جان تازه‌ای گرفت تا جای که در دولت پنجم بزرگ‌ترین حوزه علمیه در بناب ساخته شد و تا به امروز به حیات خود ادامه داده است.


۱ - اولین مدرسه



در زمان‌های قدیم در شهرستان بناب مدرسه‌ای بود که مرحوم حجت‌الاسلام و المسلمین آقای میر یوسف قرشی ریاست آن را عهده‌دار بودند، که حضرات آقایان مرحوم حاج شیخ یوسف بنابی و مرحوم حاج شیخ غلامعلی اعلایی و پسرش مرحوم حاج شیخ علی اعلایی در آن مدرسه تلمذ نموده بودند، ولی با گذر زمان این حوزه از بین رفته بود.

۲ - مدرسه مسجد مهرآباد



بعدها حضرت آقای سیدجواد مقدسی با مساعدت علما، مدرسه‌ای را در مسجد مهرآباد بناب بنیان نهادند که این مدرسه هم بعد از مدتی به تعطیلی کشیده شد.

۳ - مدرسه مسجد جامع



پس از بازگشت آیت‌الله حاج شیخ یوسف باقری بنابی از نجف، ایشان مدتی از ایوان مسجد اسماعیل بیگ و ایوان مسجد جامع میدان برای تدریس به جوانان طالب علوم اسلامی استفاده نمودند تا اینکه در حوالی سال ۱۳۳۳هـ ش با کمک مومنین مدرسه‌ای را در کنار مسجد جامع مدرسه‌ای تاسیس کردند که فقط تا اوایل انقلاب ساختمان آن قابل استفاده بود.

۴ - مدرسه بعد از انقلاب



بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۶۰هـ ش مدرسه‌ای در مرکز شهر بناب در چهار طبقه به همت والای امام جمعه پر تلاش این شهر، حجت‌الاسلام و المسلمین حاج شیخ مصطفی باقری بنابی ساخته شد. در عرض چند سال آن مدرسه که گنجایش ۱۰۰ طلبه را داشت؛ دیگر نتوانست جواب‌گوی سیل جوانان مشتاق گردد.

۵ - مدرسه مصلی



در سال ۱۳۶۹هـ ش ایوان مصلای اعظم این شهر ـ که وقف مسجد و مصلی نبود ـ در قالب ۳۰ حجره آماده اسکان ۱۰۰ طلبه دیگر گردید. ولی بعد از مدتی آنجا نیز نتوانست جواب‌گوی داوطلبان تحصیل علوم حوزوی گردد. بالاخره با عنایات حق‌تعالی و توجهات خاصه امام عصر (عجّل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) در زمان ریاست جمهوری آیت‌الله‌ هاشمی رفسنجانی، دولت جمهوری اسلامی ۱۰ هکتار زمین در حومه شهر، برای ساخت مدرسه جدید در اختیار حوزه علمیه بناب قرارداد. بلافاصله کار ساخت مدرسه جدید آغاز گردید. مرحله اول این مجتمع عظیم اسلامی در اردیبهشت ماه ۱۳۸۰ به بهره برداری رسید. امید است با تامین امکانات لازم، مراحل بعدی آن هم در سال‌های آینده به مرحله بهره برداری برسد.

۵.۱ - ویژگی‌های مدرسه


امکانات و ویژگی‌های مدرسه جدید التاسیس:

۱ - مجموع زمین مدرسه، ۱۰ هکتار؛
۲ـ ۱۸۰۰۰ متر مربع بنا در سه طبقه؛
۳- ۲۴۰حجره برای اسکان طلاب، مجهز به پستو در هر حجره و یک سرویس بهداشتی و حمام برای هر دو حجره؛
۴ - ۳۶ مدرس در مساحت ۲۱۰۰ متر مربع؛
۵ـ مسجدی به مساحت ۱۰۰۰ متر مربع؛
۶ - کتابخانه‌ای به مساحت ۸۵۰ متر مربع؛
۷ - مجتمع اداری با ۳۰۰ متر بنا؛
۸ - ۳۰ واحد مسکونی برای اساتید و کارکنان به مساحت ۲۲۰۰ متر مربع؛
۹ـ فضای سبز به مساحت ۴۰۰۰ متر مربع؛
۱۰ـ باغ میوه و زمین کشاورزی به مساحت ۳ هکتار؛
۱۱ - آشپزخانه مدرسه به مساحت ۳۰۰ متر مربع؛
۱۲ - تاسیسات حرارت مرکزی؛
۱۳ـ سردخانه زیر صفر؛
۱۴ـ نانوایی؛
۱۵ـ فروشگاه؛
۱۶ـ واحد بیمه؛
۱۷ـ واحد مخابرات متصل به تمامی حجرات.

۶ - منبع



سایت اندیشه قم، برگرفته از مقاله «حوزه علمیه بناب»، تاریخ بازیابی ۱۳۹۷/۰۹/۰۸.    


رده‌های این صفحه : تاریخ بناب | تاریخ حوزه‌های علمیه ایران | حوزه‌ های علمیه | مراکز فرهنگی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.